Hur är det egentligen att vara interimskonsult, vilka är de viktigaste egenskaperna och hur ser vardagen ut? Vi har pratat med Elmas Yildiz som delar med sig av sina bästa tips för dig som är nyfiken på rollen.

Egenskaper en interimskonsult behöver

Elmas Yildiz är interimskonsult med lång erfarenhet av både ekonomibranschen och konsultlivet – de senaste åren som Business och Finance controller. Hon menar att förmågan att vara anpassningsbar, kommunikativ och ha en positiv inställning är några av de främsta egenskaper en interimskonsult behöver ha. Dessutom gäller det att klara av – och trivas i – en varierande miljö där arbetsdagarna och uppdragen kan skilja sig mycket åt.

Anpassningsbar

Som konsult är det vanligt att hon tar uppdrag som sträcker sig några månader i taget, innan det är dags för nya uppdrag och uppgifter som det gäller att snabbt anpassa sig till. Därför menar Elmas att några av de viktigaste egenskaperna som en interimskonsult kan ha är att vara anpassningsbar och självgående.

– Ofta kastas du in hos ett företag som är i aktivt behov av hjälp och de förväntar sig att du snabbt ska kunna sätta dig in i arbetsuppgifterna och sköta dem relativt självständigt. Du behöver också vara social och hålla en god dialog, särskilt i början av uppdraget och därför kommer de sociala förmågorna verkligen till användning.

Kommunikationsförmåga

Tydlighet och transparens är nyckelfaktorer, menar Elmas. Att som konsult förstå uppdraget till fullo är en förutsättning för att samarbetet ska bli lyckat, och då krävs rak och ärlig kommunikation.

Positiv inställning

En annan viktig del av att vara interimskonsult är att gå in med en positiv inställning.

– När det är rörigt eller mycket att göra kan luften gå ur de anställda, då kan en konsult bidra med ny energi som kan förändra hela klimatet. Jag försöker tänka att vi alltid kommer stöta på utmaningar, men det hjälper inte att ha en negativ inställning. Som interimskonsult har jag blivit expert på positivitet och de personer jag jobbar med brukar uppskatta den inställningen.

Trivas med en varierande vardag

Uppdragen kan variera mycket och uppgifterna en interimskonsult får skiljer sig åt beroende på bransch, bolag och situation. Även dagarna brukar se väldigt olika ut. Elmas fortsätter:

– Som Finance controller är min uppgift till exempel att granska bokföringen och komma med förbättringsförslag. Men att arbeta som en Controller kan ju innebära många olika saker, så det gäller att gå igenom uppgifterna innan och se till att de passar mig. Och inte tveka att tacka nej om det inte är något jag känner att jag verkligen vill göra och förstår hur jag kan lösa.

Fördelarna med att anlita en interimskonsult

Enligt Elmas erfarenhet är de största fördelarna för uppdragsgivaren att de får in en person som jobbat på olika arbetsplatser, och tar med sig de erfarenheterna in i verksamheten. Företaget får en flexibel och anpassningsbar konsult som kan sätta sig in i och hjälpa till med just det som efterfrågas. En interimskonsult är också beredd på att det brukar vara en kort inlärningsprocess och förväntar sig inte att verksamheten har en lösning på de uppgifter som tilldelats, utan att det är just det de behöver hjälp med. Det är en inställning som konsulter behöver ha redan från början, för att få det att fungera.

Läs mer om varför det är lönsamt att anlita en interimskonsult här!

Vilka är de största utmaningarna med att vara interimskonsult?

Att styra upp en verksamhet, när personalmotsättningar eller förändringar har skapat brister i kommunikationen, är en av de stora utmaningar en interimskonsult kan ställas inför, menar Elmas. Framför allt i situationer då det inte finns tid för inlärning. Då krävs det att konsulten snabbt kan orientera sig och lösa problemen. En annan utmaning är att vara egenföretagare.

– Det blir en hel del administration, men jag uppskattar att kunna ha ett flexibelt arbetsliv där jag själv kan välja längden på uppdragen och vart jag ska jobba.

Vad är det roligaste med rollen?

Det roligaste med att jobba som interimskonsult är möjligheten att hitta sin drömarbetsplats. Som konsult finns det inget som hindrar dig att stanna om du hittar ett företag du trivs bra med.  Då har både du och arbetsgivaren redan fått testa på samarbetet.

– Jag vill ha utveckling. Nu har jag varit på samma ställe i tretton månader, så det är fantastiskt! Anledningen till att det fungerar så bra för mig är att det är en koncern med sju olika verksamheter. Därför får jag verkligen variation i vardagen. Då utvecklas jag hela tiden.

Elmas bästa tips för dig som vill bli interimskonsult:

 

Se över dina grundegenskaper.

Är du social, flexibel, driven och trygg i dig själv – ja då passar rollen som interimskonsult som handen i handsken.

Läs noga igenom arbetsuppgifterna för varje uppdrag.

Då vet du om det är ett uppdrag som passar just dig, annars kan du tacka nej. Jag har till exempel lärt mig att undvika uppdrag som är mycket redovisningstunga, eftersom det inte är det jag gillar att jobba med.

Vilket bolag passar dig?

Litet eller smått, någon särskild bransch?

Öka din trygghet.

Om du känner dig otrygg i att vara egenföretagare finns det en mängd försäkringar, som en inkomstförsäkring som ger dig liknande trygghet vid en anställning. Du kan också börja med att vara anställd och känna på det och sedan vänta med att ta nästa steg. Starta eget när du känner dig bekväm. Jag började till exempel som anställd, startade sedan en enskild firma och har idag ett aktiebolag.

Våga prova.

Testa interimskonsult-livet för att veta om det passar dig eller inte. Världen kommer inte gå under om du inte tycker det är roligt. I bästa fall kommer du hitta till en vardag du älskar.

 

Nyfiken på att veta mer om oss på Clarify? Kontakta oss så berättar vi gärna mer!