På några veckor ska plötsligt allt bli klart på jobbet. Dessutom är det tid för avslutningar och studentfiranden. Resultatet: mental härdsmälta. Effektivitetskonsulten Petra Brask ger goda råd.
Rapporten som bara måste bli klar. Ledningsgruppen som ska ha avslutningsmöte. Affären du är tvungen att få in. Ovanpå det en skolavslutning, sommarfest eller dagisfika som du inte vill missa. I juni kan det vara extra svårt för svenska chefer att få dygnets timmar att räcka till.
Effektivitetskonsulten Petra Brask känner igen fenomenet. Hon har alldeles nyligen fått ett telefonsamtal från en chef som varit tvungen att avboka en kurs i effektivitet. Just på grund av att kunden, ironiskt nog, har för mycket att göra.
”Hon skrattade lite när hon ringde. Men det är alltid så här i juni. Vi slits ännu mer än annars mellan arbete och fritidsaktiviteter. Vi stressar sönder oss på jobbet, och försöker sedan vara hysterisk glada på alla sommarens släktmiddagar. Dessutom ska man försöka upprätthålla ett lugn inför sin personal. Allt det skapar en väldig anspänning”, säger hon.
Petra Brasks viktigaste budskap är att lista allt du måste hinna med före semestern. Fokusera sedan på ett eller två fokusområden och attackera dem. Helst på morgnarna, när det är ljust och din hjärna har som mest energi.
Maj och juni är stressiga månader. Men de kan också framkalla en positiv kraft som du bör ta vara på.
”Det känns som en slutspurt nu. Trots att du är trött har du plötsligt mycket energi. Men använd den till rätt saker. Som chef är det lätt att lägga energi på allt runtomkring, i stället för att ta itu med den där surdegspaddan som stirrar dig i ögonen varje morgon du kommer till jobbet. Ta hand om den – nu.”
Tre tips för att klara av stressen:
1. Skriv en lista och prioritera
Det som framför allt stressar oss är att ha alla uppgifter i huvudet. Om du skriver ner dem, är det lättare för hjärnan att få helhetsperspektiv.
Lista därför allt du måste hinna med innan semestern. Dela upp arbetsuppgifterna i ”måste”-punkter och ”önske”-punkter.
Se sedan över hur många arbetsdagar du har kvar, och var det finns luckor i ditt schema.
Boka in tid för ”måste”-uppgifterna, helst på morgnarna när du har mycket energi.
Om det är möjligt, ta gärna en löprunda eller promenad före ”måste”-uppgifterna så är hjärnan perfekt förberedd för arbete.
Om du har svårt att hitta luckor för ”måste”-uppgifterna, försök stryka andra åtaganden.
Måste du verkligen vara närvarande på alla interna möten?
Är det nödvändigt att vara med på alla sommarmingel?
2. Ordna back-up
För att du ska kunna varva ner före och vila under semestern är det bra om du har ordnat en ersättare eller delegerat vissa uppgifter.
Förbered även kunder, klienter och leverantörer på att du ska vara borta. Meddela dem hur länge du har semester, och vem de ska vända sig till när du är borta.
”De flesta har förståelse för att man är borta, så länge man är tydlig med det. För att få kvalitet på jobbet under hösten, måste din hjärna få chans att gå ner i varv under sommaren. Om du ständigt är tillgänglig är det mycket svårare”, säger Petra Brask.
3. Planera den egna semestern
Familjens krav inför semestern kan också skapa stress.
”Dra gärna upp en plan för semesterveckorna, även om ni bestämmer att ni inte ska göra något alls. Att sväva för mycket i ovisshet kan leda till oro, särskilt om det finns många motstridiga krav inom familjen”, säger Petra Brask.
Källa: http://chef.se/sa-hanterar-du-fore-semestern-stressen/