Som interimskonsult bokas du in för ett möte med uppdragsgivaren innan ett eventuellt samarbete drar igång. Det är under det här samtalet beställaren får möjlighet att skapa sin egen uppfattning om dig som konsult, samtidigt som du får chans att utvärdera och ställa frågor till uppdragsgivaren för att du ska kunna avgöra om detta konsultuppdrag passar dig. En konsultintervju kan till viss del likna en anställningsintervju men brukar genomföras mer som ett samtal, vars syfte är att ge båda parter rätt beslutsunderlag. Här listar vi några bra tips till dig som interimskonsult, om vad du bör tänka på, vad du ska undvika och hur du kan sticka ut under konsultintervjun.
Förbered dig innan din konsultintervju
Om du förbereder dig i god tid innan samtalet kommer du dels känna dig tryggare när det väl är dags, dels ha lättare att svara på frågor och ställa relevanta frågor tillbaka. Förbered hur du ska beskriva dig själv utifrån uppdragsgivarens behov, men välj dina egna ord och härma inte annonser eller kravprofiler. Var konkret när du förbereder din presentation. Ett tips är att i stället för att konstatera att du är flexibel, ge verkliga exempel på hur du använder dig av din anpassningsförmåga.
Skriv ned dina viktigaste punkter och frågor och ta med dem till mötet. Då kan du hela tiden gå tillbaka till det som är viktigt att ta upp under samtalet. Är du väl förberedd blir det lättare för dig att direkt kunna gå in på det som är relevant.
Ta hjälp från konsultbolaget
I förberedelsen inför intervjun bör du ta reda på information om både uppdragsgivaren och uppdraget. Försök sätta dig in i företagets historia, utveckling, förändringar, framgångar, motgångar och utmaningar. Vad har de för mål och värderingar? Hur ser deras arbetssätt ut? Det hjälper dig att förstå vad de förväntar sig av en interimskonsult. Ta hjälp och stöd från konsultbolaget inför intervjun och säkerställ att du får svar på dessa frågor. Konsultbolaget kan ge dig viktiga insikter om arbetsgivaren och djupare förståelse för vad uppdraget kräver. Vilka egenskaper och erfarenheter letar uppdragsgivaren efter?
Ge konkreta exempel på hur du arbetar som interimskonsult
När du förbereder dig inför intervjun, lista konkreta exempel på hur du har använt dina färdigheter under tidigare uppdrag. Om du är en driven och lösningsorienterad person, hur visar du det när du arbetar? Har du erfarenhet av liknande uppdrag? Berätta då om dina erfarenheter och hur du kunde hjälpa andra.
Var beredd på att få frågor om hur du rent konkret skulle hantera olika specifika situationer och var också redo om uppdragsgivaren frågar dig om dina svagheter och tidigare misslyckanden. Sen är det viktigt att vara uppriktig när du svarar. Det visar att du har självinsikt. Var ärlig om de gånger det inte gått som det borde, men lyft fram det du lärde dig av det. Det visar att du hela tiden utvecklas.
Visa att du är intresserad av uppdragsgivaren
När du visar ett direkt intresse för bolaget visar du också att du är engagerad och att du känner dig motiverad inför uppdraget. Ställ nyfikna frågor kring rollen, uppgifterna och själva företaget. Här har du nytta av dina förberedelser och det du har läst på om deras verksamhet. Ställ frågor och visa intresse för det som har hänt inom företaget, eventuella nyheter förändringar och deras mål. Följdfrågor är ett annat bra sätt att visa ett genuint intresse.
Gör ett gott första intryck
Att vara nervös inför en uppdragsintervju är naturligt. Vi kan alla bli nervösa och vi kan alla falla för frestelsen att vilja stilla nervositeten, kanske genom att tugga tuggummi eller ta en snus i sista sekund? Följande tips kan uppfattas som en självklarhet men det är ändå värt att nämnas: tugga inte tuggummi under samtalet och stoppa inte in en snus mitt under en mening.
Det ger inte ett bra intryck. Kom hel och ren och presentabel. Visa att du är en professionell konsult som snabbt kan passa in i olika sammanhang. Stäng också av mobilen eller sätt den på ljudlös så att den inte stör under mötet.
Samma rekommendationer gällande ditt framträdande gäller vid digitala möten som vid fysiska. Har ni bokat ett digitalt möte är det även en god idé att förbereda tekniken innan och säkerställa att allting fungerar. Ta dig tid innan mötet börjar för att testa uppkoppling, kamera och mikrofon. Ha en neutral bakgrund. Filter och bakgrundsbilder kan bli ett störningsmoment. Om någonting ändå skulle hända, sitt inte handfallen utan visa att du är lösningsorienterad. Föreslå lösningar och alternativ för att snabbt kunna fortsätta intervjun.
Tänk på kroppsspråk och betoning
Tycker du att det är nervöst att bli intervjuad, eller är du osäker på hur du uppfattas under intervjuer? Då är ett tips är att spela in dig själv medan du övar inför intervjun. Titta på inspelningen och få koll på både hur du formulerar dig och hur du kommunicerar med kroppsspråk och ansiktsuttryck. Kommunikation bygger inte bara på vad vi säger och desto tryggare du känner dig, desto lättare kommer du ha för att utrycka dig i mer än bara ord. När du vill lyfta fram någonting som du känner är viktigt kan du betona det både med rösten och kroppsspråket.
Fokusera på de styrkor som är relevanta för just det här uppdraget
När du pratar om dig själv, undvik frestelsen att berätta om allt du är bra på. Lägg ditt fokus på hur din kompetens och dina egenskaper kan bidra till att göra just det här uppdraget framgångsrikt.
Prata inte negativt om dina erfarenheter
En tumregel är att aldrig prata illa om tidigare uppdragsgivare, chefer eller kollegor. Det ger ett negativt och respektlöst intryck. Om uppdragivaren skulle ta upp ämnet och fråga dig om det, ge en ärlig men professionell förklaring, till exempel att förväntningarna inte stämde eller att någonting annat inte fungerade. Återigen: lyft fram vad du lärde dig av det, till exempel att ställa bättre frågor inför framtida uppdrag.
Avsluta på ett snyggt och professionellt sätt och glöm inte att det går att ses fysiskt om du vill?
När du märker att konsultintervjun går mot sitt slut, fråga uppdragsgivaren om personen har fått alla nödvändiga svar. Gå också igenom dina egna anteckningar och se till att du har fått veta det du behöver. Idag sker de flesta möten digitalt men glöm inte att det även går att ses fysiskt om du skulle känna att det skapar ett värde för dig. Om det handlar om ett längre uppdrag kan det vara en fördel att träffas fysiskt för att få en korrekt bild av varandra samt även få en känsla av atmosfären på kontoret och lite av kulturen.
Lycka till!
Vill du veta mer om oss på Clarify och hur det är att arbeta som interimskonsult? Kontakta oss så berättar vi gärna mer!