Att gå på semester och att slappna av är inte alltid samma sak. Ofta går första veckan av sommarledigheten åt till att bara rensa tankarna från jobb och att tala om för både kropp och sinne att nu är det ledighet som gäller. Andra kör på så hårt sista tiden innan semestern för att kunna hinna med allt att hela sommaren går åt bara till att kippa efter andan.

I den här checklistan får du tips på hur du kan prioritera vad som behöver bli klart och vad som kan vänta till hösten, hur du städar skrivbordet både praktiskt och mentalt, samt hur du saktar ned på tempot, skapar möjlighet till riktig återhämtning och får en vilsam semester så att du kan komma tillbaka till jobbet med ny energi och arbetsglädje till hösten.

Planera för en gradvis nedvarvning

Tiden innan en längre ledighet brukar ofta bli stressigare än vanligt. Det är mycket som behöver bli färdigt innan det är dags att gå på semester. Vi har överlag också en tendens att försöka få färdigt mer än vad som är praktiskt möjligt. Knepet för att undvika den här stressiga situationen är att planera tiden innan semestern redan på ett tidigt stadie. Gärna 3-4 veckor innan. Det ger utrymme till att strukturera, prioritera, delegera och att skapa en realistisk tidsplan.

 • Lista de uppgifter du är medveten om och prioritera dem. Vad måste bli klart innan semestern och vad kan vänta till efter?
 • Planera in de uppgifter du måste göra enligt en tidsplan. Men gör ditt schema mer öppet ju närmare semestern det kommer, fyll inte varenda tillgänglig minut med arbete.
 • Var realistisk. Försök inte att packa in mer i schemat än vad som är möjligt att hinna med. Låt den tillgängliga tiden styra, inte antalet uppgifter du tycker att du bör hinna med.
 • Kolla hela tiden av mot listan hur du ligger till och bocka av det du har avslutat. Det ger dig en känsla av kontroll och minskar stressen.
 • Håller inte planeringen? Gör om, delegera ut eller skjut upp.
 • En sund och optimal planering kommer att ge dig tid över de sista dagarna innan semestern. Lämna de luckorna öppna och ta det lugnt. Ge dig själv tid att göra de där sakerna som du aldrig hade tid att göra under resten av året. Till exempel att ta den där långlunchen med en kollega eller kund, eller läsa de där intressanta artiklarna du har sparat. Varför inte ta ett långfika med kollegorna där ni diskuterar semesterplaner och vädrar ut jobbtankarna tillsammans? Börja slappna av tidigt så att du kan gå in i ledigheten med ett inre lugn.

Städa skrivbordet, både praktiskt och mentalt

Rent skrivbord = rent sinne. Åtminstone blir det lättare att slappna av när du vet att du inte lämnar ett kaos efter dig som du måste ta itu med när du är tillbaka på jobbet igen. Att sortera bort det som du har avslutat skickar dessutom en signal till hjärnan att koppla bort jobbet.

 • Städa skrivbordet rent fysiskt. Släng det som inte längre är relevant och sortera in det som ska vara kvar där det hör hemma.
 • Gör samma sak med inboxen. Deleta det som inte längre behövs. Spara de mejl som du behöver efter semestern i en särskild mapp.
 • Kom ihåg att skriva ett out-of-office meddelande.
 • Har du fysiska dokument eller liknande som behövs när du är tillbaka? Sortera även in det arbetet i en dedikerad mapp eller låda.
 • Brukar du komma tillbaka efter semestern till ett skrivbord fyllt med post-it lappar och andra lösa meddelanden? Sätt en inkorg på skrivbordet för meddelanden så kan du återvända till mer ordning och reda.
 • Ta en stund när du bara sitter vid ditt skrivbord och tar in känslan av att allting är avslutat och att du kan ta ledigt med gott samvete.

Planera för hur det fungerar på jobbet medan du är borta

Har du svårt för att slappna av under semestern för att du oroar dig över vad som händer på din arbetsplats när du inte är där? Du kan inte ha kontroll över allting, men det går åtminstone lättare att lämna jobboron bakom dig om du gör vad du kan för att allt ska flyta medan du är ledig.

 • Stäm av med de kollegor som ska jobba under din ledighet, eller med eventuella sommarvikarier. Gör en lista över rutiner och åtgärder och skapa så förutsättningar för att inte behöva bli störd om det uppstår några frågor när du är frånvarande.
 • Meddela kunder, leverantörer och medarbetare om när du går på semester och när du kommer tillbaka. Vem kan de kontakta i stället när du är ledig? Skicka gärna ut ett ”ha en skön sommar”-mejl där du samtidigt lägger in denna information.
 • Lämna ett semestermeddelande på din telefonsvarare och för din mejl. Berätta när du är ledig och när du är tillbaka. Finns det någon annan de kan prata med när du är borta kan du ta med den informationen också.
 • Tänker du vara tillgänglig att kontakta under din ledighet? Var i så fall tydlig med hur mycket, angående vad och när du är kontaktbar. Ha inte en ”hör av er så fort det är något”-policy. Då är du inte på semester, då har du jour. Om du verkligen behöver vara nåbar under ledigheten, var då tillgänglig under vissa fasta tider. Till exempel att du svarar i telefon en viss dag vid en viss tid, och att du svarar på mejl en viss dag i veckan. Ha tydliga gränser mellan jobb och ledighet.

Planera för jobbet efter semestern

Att inte riktigt veta vad som väntar efter ledigheten kan göra att jobbstress och ångest sipprar in under semestern och stör återhämtningen. När du planerar för den sista tiden innan du går på ledighet, planera då också för hur den första tiden efter semestern ska se ut. Det blir lättare att komma igång på ett stressfritt sätt när du har en färdig struktur och en plan.

 • Du kommer att ha den sköna lediga känslan kvar i kroppen när du kommer tillbaka till jobbet. Ge inte dig själv en chock genom att rivstarta. Det kommer att ta några dagar att komma igång igen. Planera för det. Lämna luckor i schemat precis som du gjorde innan semestern. Planera inte in för mycket utan öka gradvis tempot i takt med att du kommer in i jobbflytet.
 • Börja jobba utan att flagga för det. Vet dina kontakter att du är tillbaka ett visst datum kommer telefonen och inboxen att gå glödhet den dagen. Meddela att du är tillbaka någon dag efter att du faktiskt börjar jobba. Då kan du fokusera på att komma igång i lugn och ro och ha bättre kontroll när trycket ökar.
 • Vem sa att du måste börja jobba igen på en måndag? Varför inte börja på onsdag eller torsdag för att få en kort vecka och mjukstarta. En stressfri återkomst handlar om att gradvis hitta tillbaka till jobbtempot.

Utvärdera vad som stressade dig i samband med semestern

Hittade stressen dig ändå innan och under semestern? Varför då? Följ upp och utvärdera vad det var som kom i vägen för att varva ned innan och att slappna av under semestern. Planerade du in för mycket innan semestern? Var du för tillgänglig under din ledighet? Hade du för mycket inplanerat när du började jobba igen? Lär av dina misstag, anteckna dina slutsatser och använd dem när det är dags för nästa ledighet. Ska du kunna göra ett bra jobb behöver du få en vilsam och skön semester.

Ta din återhämtning på samma allvar som ditt jobb. Det ger dig en stressfri och riktigt härlig semester!