Många datorer i landet blir osäkra från och med i dag. Microsoft drar in sitt stöd till operativsystemet Windows XP.

I dag har slutet kommit för Microsofts 13 år gamla Windows XP. Mjukvarujätten kommer inte längre att släppa några säkerhetsuppdateringar för operativsystemet som fortfarande används flitigt världen över.

Även efter i dag kommer det vara möjligt att använda Windows XP, men datorn kommer inte att vara lika säker från attacker.

Det indragna stödet till produkten har varit aviserat länge. Bland annat Storbritannien och Nederländerna har reagerat genom att ingå dyra avtal med Microsoft för att få ytterligare uppdateringar även längre fram för att hålla sina myndigheters datorer säkra.

Statistik har visat att någonstans mellan 20 och 30 procent av världens datorer kör Windows XP. Siffror över användadet i januari i år visade till och med en liten ökning av XP-användandet. Microsoft hoppas nu att de som fortfarande kör det tonåriga operativsystemet på sin dator ska gå över till företagets senaste operativsystem Windows 8.1.

XP lanserades under 2001 och innebar stora skillnader gentemot föregångarna Windows 2000 och ME. Ett skäl som ofta anges till att XP överlevt så länge är dock att efterträdaren, Windows Vista, floppade efter sin lansering 2006.

Att användare lämnas oskyddade sedan mjukvaruföretagen övergett sina operativsystem är inte ett exklusivt problem för Microsoft-användare. Tidigare i år upphörde Apple med sitt stöd till operativsystemet Snow Leopard. Det gjorde, enligt bedömare, var femte Mac sårbar.

Källa: http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/microsoft-slopar-xp-risken-for-attack-okar_3443900.svd