Med endast några få veckor kvar till valet passar näringslivsnestorn och tidigare Volvodirektören PG Gyllenhammar på att släppa en ny bok där han ryter till om svensk politik, ett girigt näringsliv och ett EU utan visioner.

Efter den havererade affären med Renault på 90-talet bröt Gyllenhammar alla band med Volvo och flyttade till London. En karriär som rådgivare till ett antal regeringar och stora internationella företag hägrade, och den forne bildirektören fortsatte att sätta prägel på näringslivet. 2004 tog han över ordförandeklubban i investmentbolaget Kinnevik (KINV B +0,07%) något som bland annat kritiserades av organisationen Aktiespararna. Det fanns en rädsla för att uppmärksamheten runt personen Gyllenhammar skulle drabba Kinnevik menade man.

Pehr G Gyllenhammar får betraktas som en av Sveriges i särklass tyngsta näringslivsprofiler och i boken ”Oberoende är stark” som kommer ut i dag kritiserar han svensk politik, varnar för ökande klyftor och ger en rejäl känga till näringslivets ledarskikt som han upplever är alltför konservativt och girigt. Han vill även att monarkin slopas och att kvinnor kvoteras till börsbolagens styrelserum. Inte heller EU:s politiker klarar sig undan besk kritik och anklagas för att sakna visioner och för att ha ”tappat kompassriktningen”.

Snart 80-åriga Gyllenhammar beskriver i boken ett Volvo som efter den avbrutna Renault-affären blev en måltavla och ”avrustades utan motstånd” och där ”tillgångarna såldes till rea-pris”. Enligt Gyllenhammar var försäljningen av personbilsverksamheten en katastrof.

– Fattigt och fegt var det att realisera Volvos tillgångar på det sätt som skedde. Helt enkelt en förbannad skandal, säger Gyllenhammar i boken som är skriven tillsammans med journalisten Anders Palmgren, i dag seniorreporter på TV4.

– Jag är ledsen över att Volvo Personvagnar först blev amerikanskt och sedan kinesiskt. Det hade skett över min döda kropp att man hade sålt Volvo PV, sa Pehr Gyllenhammar i fjol till SvD Näringsliv.

Svensk politik ger han inte mycket för. Gyllenhammar har själv ett politiskt förflutet i Folkpartiet när han på 80-talet tog plats i partiets styrelse. I dag har Jan Björklunds parti tappat bort sina rötter menar han.

– Deras fatala misstag var när de blev bara skola, vård och omsorg, sa han nyligen i en TT-intervju. I samma intervju ger han uttryck för att sakna gamla S-ledare som Olof Palme och Göran Persson eftersom det inte finns någon ”riktig hetta i debatten, inga riktlinjer”.

PROFIL
Namn: Pehr G Gyllenhammar.
Född: 1935 i Göteborg.
Bor: I Stockholm och London.
Familj: Gift med Lee Welton Croll.
Karriär: Var verkställande direktör i Volvo 1971–1983 och bolagets styrelseordförande 1983–1993. Har även varit styrelseordförande i Kinnevik 2004-2007 och haft ett antal internationella uppdrag däribland som rådgivare till regeringar och företag.
Aktuell: Med boken ”Oberoende är stark”.

Källa: www.svd.se/naringsliv