Har vi samhällets viktigaste arbete?

Ett ihärdigt pipande hörs allt starkare och ljudet drar mig ur den sköna lugna värld jag befinner mig i. Medvetandet och vakenheten kommer snabbt ikapp mig och väckarklockan kräver min uppmärksamhet, det är dags att gå upp. Det är dags att göra mig iordning, väcka sömniga barn, göra frukost, packa väskor, samt bre mellanmålsmackor som ska ligga i den lilla lådan, formad som en jordgubbe.

Startskottet, morgonen som sätter prägel på resten av dagen, som formar våra barns lust att gå till skolan, min egen förmåga att bemöta de utmaningar en vanlig vardag har att erbjuda. Dessa mornar som är så olika för oss alla beroende på hur våra liv ser ut. De kan vara stressiga, bråkiga, härliga, ångestfyllda, roliga, galna, ovanliga, vanliga, oavsett vad, mynnar de alla ut i en enda känsla;

KÄNSLAN vi har i vår kropp när vi slutligen kliver innanför dörren till vårt arbete.

Jag har efter många år i friskvårdsbranschen mött tusentals människor som kämpar med att få ihop de olika pusselbitarna i livet. Framförallt har jag mött människor som kämpar med att samla ihop resterna av sig själva efter att beslutsamt tagit steget att välja en ny väg i livet. En väg som följer den riktiga inre längtan – att faktiskt må bra. Något jag har lärt mig genom åren, och som blivit allt mer tydligt för mig, är att vi alla bär svaren inom oss, vi alla vet någonstans vad som får oss att må bra. Det mesta som sker med oss så som övervikt, sömnsvårigheter, depressioner och andra svåra symptom är egentligen kroppens kloka sätt att utan ord få oss att förstå att vi är inne på vägar vi egentligen inte vill gå. I de flesta nära samtal jag har haft med människor som fastnat i ohälsa har det nästan alltid funnits en stark gemensam nämnare; ”jag tror inte att jag trivs så bra på mitt arbete” eller ”jag har svårt att finna balans mellan mitt arbete och det privata”, den gemensamma nämnaren är oftast vårt arbete.

Vårt arbete spelar en så viktig roll i våra liv och på så många olika dimensioner. Det handlar om vår egen identitet, vår stimulans, att vara en del av helheten och samhället, att åstadkomma något och att faktiskt kunna ställa mat på bordet, vår ekonomi.

Min fråga har länge varit; Varför nöjer vi oss så ofta med att gå till arbeten vi inte trivs med, eller accepterar en arbetsgivare som behandlar mig dåligt, eller finner mig med kollegor jag egentligen inte känner gemenskap med?

För att få svaret på min fråga valde jag att byta bransch, jag valde att sätta mig i stolen där jag får ställa just dessa frågor;
Varför vill du arbeta med just det här?
Vad har gjort att du valt denna väg?

Jag tror inte det finns rätt eller fel väg att gå, jag lever efter ett starkt mantra ”allt är precis som det ska va”. Men jag tror också starkt på att vi själva bär ansvaret för vad vi gör med de konsekvenser som blir när vi väljer. Där behöver vi bli bättre på att förvalta våra erfarenheter, lära av våra misstag och förstå att vi är vår egen arbetsgivare i grunden.

Vi på Clarify vill vara en arbetsgivare som gör skillnad genom att alltid sträva efter att vid varje rekrytering och konsulttillsättning ha lyckats bidra till att varje person valt det jobb eller uppdrag som skapar den goda känslan i kroppen när väckarklockan ringer på morgonen. Vi vill genom vår erfarenhet, kompetens och drivkraft hjälpa varje kandidat och konsult att välja rätt väg.

Så, till alla vi som arbetar med rekrytering och konsultverksamhet; Har vi samhällets viktigaste arbete? Kanske inte, fast vi har möjlighet att påverka människors liv och tar vi det på allvar kan vi göra stor nytta och skillnad. Så låt oss sträva mot att hjälpa människor till att bli sin egen konstnär som målar sitt eget liv och fyller tavlan med de färger och former de verkligen brinner för, på riktigt.

Skrivet av Janina Poltoft, Senior Konsult på Clarify