Efter en lång och härlig semester är det nu dags att återvända till jobbet.
Förhoppningen är att kunna göra detta med full entusiasm och energi –
men det är inte alltid motivationen infinner sig så naturligt som vi kanske
hoppas att den ska. För många kan det vara utmanande att återgå till
arbetet efter en längre ledighet. Hur gör du för att snabbt komma igång
igen efter semestern och hitta tillbaka till arbetsglädjen? I den här artikeln
kommer vi att dela med oss av konkreta tips som kan hjälpa dig att
hantera övergången från semester till arbete på bästa sätt. Låt oss ta reda
på hur du kan hitta balans och motivation för en optimal höststart!

Tid för reflektion

Dra nytta av dina semesterupplevelser genom att ta dig tid att reflektera över din
sommar. Att reflektera över semesterns upplevelser kan vara en viktig del i att
hitta tillbaka till motivationen, och ger dig möjlighet att återuppleva och dra nytta
av de positiva erfarenheter du haft under ledigheten. Fokusera på de minnen
som ger dig glädje och energi. Det kan vara bilder, souvenirer eller till och med
bara minnet av vackra platser du har besökt. Genom att återuppleva dessa
stunder kan du påminna dig själv om att semestern inte är över, utan att du bär
med dig dess positiva effekter in i ditt arbetsliv.

Om du vill ta det ett steg längre kan du till och med spara en härlig semesterbild
som skrivbordsbakgrund. På så sätt förlänger du känslan av sommar, sol och
semester även i din vardag.

Sätt upp mål för hösten

Att sätta upp mål ger riktning och motivation. Genom att formulera konkreta och realistiska mål inför hösten håller du dig motiverad och fokuserad. Dessa mål kan vara kopplade till ditt arbete, personlig utveckling eller hälsa. Genom att ha klara mål framför dig kommer du att känna dig mer engagerad och fokuserad på att ta itu med uppgifterna framför dig.

 

Att planera en belöning eller aktivitet att se fram emot senare under hösten kan fungera som en morot för att övervinna den första tiden efter semestern, och ge dig den där extra energin och motivationen som behövs.

 

Skapa harmoni i vardagen

Hitta en balans mellan arbete och fritid genom att skapa utrymme för återhämtning och avkoppling i vardagen. Sommaren gör ofta att man automatiskt tillbringar mer tid utomhus och dessutom att man rör på sig mer. Fortsätt njuta av de långa ljusa dagarna även efter semesterns slut. Att ta mikropauser under arbetsdagen och spendera tid utomhus för frisk luft förlänger semesterkänslan och ger energi. Ge dig själv tid att anpassa dig till arbetstempot och undvik överbelastning direkt från start. Även en trivsam arbetsmiljö kan göra stor skillnad för din motivation. Ta några minuter att organisera och rengöra din arbetsplats. Lägg till personliga element som inspirerar dig, till exempel foton eller växter.

 

Genom att skapa en harmonisk vardag kan du enklare njuta av en balanserad och motiverande tillvaro även efter semestern.

Börja med små steg

Om övergången från semester till arbete känns överväldigande, är det bäst att börja med små steg. Istället för att hoppa direkt in i arbetslivet igen, försök att återuppta dina rutiner gradvis. Fokusera på att slutföra en uppgift i taget och undvik den överväldigande känslan av att tänka på hela arbetsbördan på en gång. Genom att bryta ned uppgifterna i mindre delar kommer du att känna dig mer produktiv och då kan du gradvis bygga upp motivationen.

 

Om du fortfarande känner ett motstånd kan det vara läge för att skapa utrymme för mikropauser under dagen. Dessa pauser ger dig tid att koppla av och ladda om, vilket kan hjälpa dig att återfå fokus och motivation för ditt arbete.

 

 

Planera och organisera

Struktur och planering kan vara till stor hjälp när du försöker hitta tillbaka till motivationen. Ta dig tid att planera och strukturera din arbetsdag för att öka produktiviteten. Genom att skapa en tydlig arbetsplan, antigen på dags- eller veckobasis, kan du minska stressen och öka produktiviteten. En metod är att skapa en att-göra-lista för att få en tydlig översikt över dina uppgifter och sedan prioritera dem. Att bryta ner uppgifterna i mindre delar gör arbetet mer hanterbart och hjälper dig att känna dig mer produktiv när du bockar av dem allt eftersom. För att bli ännu mer effektiv kan du identifiera dina mest produktiva tider på dagen och anpassa arbetsuppgifternas svårighetsgrad efter den tid du känner dig mest alert och energifylld.

 

Glöm inte att planera in aktiviteter efter jobbet som ger dig möjlighet att njuta av ljusa kvällar även när hösten närmar sig. Många vill kalla perioden vi är i nu för höst, även fast vi fortfarande är i de sista sommarveckorna. Det gör att sommaren känns ännu kortare. Njut av våra vackra sensommarveckor och ha inte för bråttom in i hösten.

 

 

Hälsosamma vanor

Sist men inte minst är det viktigt att du tar hand om dig själv genom att skapa hälsosamma vanor. Det bidrar till att öka balans och motivation i vardagen och optimerar ditt välbefinnande under hösten. Sömn, kost och träning är grundläggande aspekter för att upprätthålla en god fysisk och mental hälsa. Ge dig själv tid för avkoppling och intressen som ger dig glädje. Ta del av aktiviteter som du tycker om och som ger dig möjlighet att slappna av och ladda om batterierna. Genom att göra detta kommer du att känna dig mer energifylld och redo att möta utmaningarna på jobbet.

 

Identifiera några goda vanor som du kan integrera i din vardag och som dels kan ge dig glädje och energi, dels kan bevara den härliga semesterkänslan. Istället för att läsa en hel bok kan du börja med att läsa inspirerande artiklar om ämnen som intresserar dig. I stället för att rivstarta med hårda träningspass kan du starta smått med långa promenader och sedan successivt öka träningsintensiteten under hösten. Det brukar oftast vara mest hållbart både för kropp och själ.

 

Är du nyfiken på vad vi på Clarify kan göra för dig? Kontakta oss idag så berättar vi mer!