ORGANISATION & LEDARSKAP. År 2015 behövs intuitiva ledare som vågar fatta snabba beslut och som kan förenkla med bibehållen kvalitet. Det spår Kaj Stenman i sin krönika inför det nya året.

Vi svenskar är kända för att processa, söka samförstånd och hitta en gemensam lösning. Det präglar vårt samhälle och våra arbetsplatser. Vi är kända i hela världen för att ta ett stort socialt ansvar för varandra och för vår omvärld på ett fint och föredömligt sätt. Modellen bygger på att alla har en ärlig intention att komma framåt, att alla tar sin del av ansvaret.

Men plötsligt har vi hamnat i en situation där det farligaste man kan göra är att agera konkret. Det har blivit ett intellektuellt mediarally om vem som har sagt, skrivit eller tänkt något förut. Alla som kliver fram och handlar sågas vid knäskålarna.

Precis så här blir det lätt på våra arbetsplatser. Att världen hela tiden snurrar snabbare och att företag som tidigare kunde vara trygga i flera års avtal, på en kort tid fått nöja sig med kvartal eller månader.

Vi tvingas mer och mer agera från en kortsiktig plan om att faktiskt klara dagen. Få pratar längre om visioner som sträcker sig fem – tio år framåt, det känns inte relevant längre. Nu handlar det mest om att ”kickainbudget.nu”. I den världen kan det plötsligt bli viktigare att positionera sig inför nästa omorganisation, än att faktiskt ta hand om kunden eller varandra.

Jag tror att vi har kommit in i ett nytt tidevarv, där varvet är mycket snabbare. Där vi behöver ledare och team som har förmåga att förenkla med bibehållen kvalitet. Personer som får, vill och kan ta beslut. Organisationer som snabbt själva ställer om och faktiskt vill och vågar misslyckas.

För just i det ligger den långsiktiga framgången. Att träna sin inre förmåga att skilja rätt från fel, att kunna analysera data utan att bli slav under den. Men mest av allt vara en person att lita på, en lagspelare som kör 100 % när tanke eller beslut ligger på bordet. För ledare handlar det mer och mer om att vara i sina team face to face. Det tar för lång tid att knacka ner mail eller ta fram powerpoints.

Jag tror att 2015 kommer att handla om att vara mer intuitiv. Jag tror att det handlar om att våga välja bort, gå på mål och göra avslut. Men jag känner mig säkrare än någonsin att det kommer att visa sig vilka bolag som har förmåga att utveckla sin personal i en värld där morgondagen inte är uppfunnen än. Det är bolag med de bästa människorna som är långsiktiga vinnare!

Källa: http://hrbloggen.se/