Möt Louise Poltoft – en av våra ägare och grundare av Clarify
Louise brinner för jämställdhetsfrågor och vill inspirera kvinnor att våga ta steget till entreprenörskap och att på så sätt öka kvinnligt ägande.
”Genom ett mer jämställt kvinnligt ägande får vi möjligheten att påverka maktstrukturer, normer och samhällsutveckling. Så länge vi inte har kommit längre inom detta område går vi miste om enorm potential, innovation och viktiga kompetenser.”
Idag är en viktig dag för dig, varför och på vilket sätt?
Ja, idag är det Internationella kvinnodagen! Tyvärr kan vi inte fira att vi lyckats med jämställdhet än, där är det mycket arbete som fortfarande återstår. Men däremot är denna dag ett fint tillfälle att manifestera och lyfta fram de personer och organisationer som driver förändring, som är enormt viktiga drivkrafter och förbilder i samhället. Jag tycker också det är en dag att reflektera över varför vi, år 2025, fortfarande har så långt kvar att gå.
Hur kan vi göra skillnad inom jämställdhetsfrågan?
För mig är jämställdhet en självklar och prioriterad fråga. Jag tycker det är viktigt att vi aktivt arbetar för att utmana normer, påverkar strukturer och driver förändring – både internt inom Clarify och tillsammans när vi arbetar med våra kunder.
Några exempel på våra engagemang är samarbetet med Unizon, som kämpar varje dag för ett mer jämställt samhälle fritt från våld. Vi stödjer även årligen Fanny Widmans gala ”Fannys Förebilder – Gala Version”. Vidare uppmuntrar jag även våra medarbetare att engagera sig i frågor där de vill göra skillnad. Vi är väldigt stolta över vår kollega Fanny Mörk som brinner för dessa frågor och är aktiv inom Tjejzonen.
Har du som kvinnlig entreprenör stött på ojämställdhet?
Ja, absolut. Jag har fått diskriminerande kommentarer och är övertygad om att jag bemötts på sätt som män i samma position möjligen inte skulle uppleva. Det kan handla om subtila eller rent ut sagt förminskande kommentarer om mig som entreprenör och ledare. Det är svårt att sätta fingret på, men jag tror definitivt att det finns en tydlig skillnad i hur vi kvinnor blir bemötta och vilka krav vi behöver leva upp till för att ”duga”.
Vilka råd vill du ge till kvinnor som drömmer om att starta företag?
Sök upp personer som inspirerar dig! Nätverka, våga be om hjälp och framför allt – tro på dig själv! Våga ta plats! Det finns många kvinnor som har gått före och som gärna delar sina erfarenheter. Och viktigast av allt – låt aldrig rädslan för att misslyckas hindra dig.
Hur tror du att vi kan få ett mer jämställt samhälle?
Jag är rätt övertygad om att för att skapa verklig förändring måste vi ständigt ifrågasätta normer och utmana gamla föreställningar. Vi bär på många ”valda sanningar” om hur saker är, och jag tror att dessa begränsningar hindrar oss från att utvecklas.
Jag tror också att det är avgörande att reflektera över sitt eget beteende och att aktivt våga agera. Många är tyvärr omedvetna om hur de, genom ord eller handling, kan förminska kvinnor eller upprätthålla ojämställda strukturer. Därför tror jag att vi behöver bli mycket mer medvetna och lyfta fram sexistiska beteenden och våga säga ifrån – både i arbetslivet och privat.
Jämställdhet handlar inte om välvilja, jämställdhet är en förutsättning för att skapa bättre och mer framgångsrika organisationer och samhälle. Jag tror det är viktigt att vi alla tar ansvar för att läsa på och utbilda sig själv inom jämställdhet och inkludering. Jag vill nog ändå tro att ojämställdhet i många fall bottnar i okunskap och oförståelse snarare än illvilja. Genom att öka medvetenheten kan vi skapa en mer jämlik och hållbar framtid.