Börserna i Hongkong och Shanghai kopplar samman sin börshandel vilket ger investerarna bättre tillgång till den kinesiska aktiemarknaden, som nu blir världens tredje största.

– Man öppnar de kinesiska aktiemarknaderna för omvärlden. Jag tycker att det är spännande. Det gör också att kineserna nu får lättare att investera i utlandet, och på sikt kanske vi kommer att få se kinesiska investerare också på Stockholmsbörsen, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza AZA +0,41%.

Det kommer framöver att bli enklare för svenska sparare som vill investera i kinesiska aktier. Kinafonder, som hittills mest placerat i Honkong-baserade bolag, kommer nu kunna investera i ett urval av de 586 bolag som finns noterade på Shanghaibörsen. Samtidigt kommer kineser att kunna handla i 286 Hongkong-noterade aktier.

– Man öppnar Kinas ekonomi. Många statliga bolag som har dominerat ekonomin kommer att få konkurrens. Och regleringar, granskningar, analyser, hur vi ser på bolag, hur man leder bolag, allt det här kommer att bli mer internationellt präglat, säger Hemberg.

När börserna i Hongkong och Shanghai den 17 november slår ihop sina påsar bildas världens tredje största aktiemarknad efter New York-börsen och Nasdaq men före börserna i London och Tokyo.

Källa: STOCKHOLM TT