Ett välskrivet och strukturerat CV kan vara avgörande för om du blir kallad till intervju eller inte. Ett bra CV kan hjälpa dig att sticka ut från mängden och öka dina chanser att få de jobb du söker. Såhär gör du för att skriva ett vinnande CV!

Ge ett professionellt första intryck

CV:t är ofta det första intrycket som uppdragsgivaren får av dig, och givetvis vill du göra ett professionellt första intryck. Det signalerar att du är seriös och engagerad i att söka jobbet. Genom att presentera dig på ett professionellt sätt kan du sticka ut från mängden, visa att du tar just den specifika ansökan på allvar och öka dina chanser att bli kallad på intervju. Den som utvärderar ditt CV får dessutom en bra uppfattning om dina kommunikationsfärdigheter och du visar att du kan utrycka dig på ett tydligt och övertygande sätt. Undvik slang och förkortningar och korrläs hellre texten en gång för mycket än en gång för lite.

Lyft relevanta egenskaper i introduktionen

Vanligtvis inleds CV:t med en kort personlig introduktion. Här kan du passa på att förmedla personliga styrkor och egenskaper som matchar beskrivningen i jobbannonsen. Du kan nämna professionella mål och vad just du har att erbjuda. Tänk på att hålla introduktionen kort och koncis.

Presentera dina erfarenheter i kronologisk ordning

När du skriver ditt CV, tänk på att presentera dina erfarenheter i kronologisk ordning. Då gör du det enklare för läsaren att snabbt få en förståelse för dina kvalifikationer. Börja med dina senaste erfarenheter och arbeta dig bakåt i tiden. Oftast är dina prestationer närmast i tiden också de av högst relevans. Samtidigt skapar du en tydlig bild av din karriärutveckling och hur du har utvecklats över tid.

Håll ditt CV strukturerat

Du skapar en tydlig struktur genom att presentera dina erfarenheter i kronologisk ordning men det finns ytterligare faktorer som gör att ditt CV upplevs strukturerat. När du listar din arbetslivserfarenhet, var noga med att inkludera företagsnamn, anställningsdatum och befattning. Beskriv dina viktigaste ansvarsområden och prestationer och välj ut det mest relevanta kopplat till rollen du söker nu. Det finns CV-mallar att ta hjälp av för att säkerställa att du håller en god struktur. Se till att namnge ditt CV med: ”Förnamn”, ”Efternamn” och ”År”.

Be om feedback

De flesta som har sökt jobb har upplevt att det är en tidskrävande och ibland ansträngande process. Det är lätt hänt att man tappar motivation och inspiration någonstans längs vägen. Därför är det en god idé att be någon utomstående att se över ditt CV och komma med eventuell feedback innan du skickar in en ansökan. Kanske har du någon i nätverket med större erfarenhet än dig själv att söka jobb? Så kan du undvika eventuella missar som du själv inte har upptäckt och få förslag på förbättringar. Är du i en process med ett rekryteringsbolag kan du be din konsult- eller rekryteringschef om konstruktiv kritik och konkreta råd gällande hur du kan förbättra ditt CV.

Håll ditt CV uppdaterat

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska skriva ett CV är att hålla det uppdaterat och relevant för de uppdrag du söker. Det betyder att du bör se över CV:t regelbundet, särskilt när du skaffat ny kompetens och erfarenhet. För att dessutom göra ditt CV relevant för just den roll du söker för tillfället bör du fokusera på den erfarenhet som är viktig. Det kan innebära att du sparar ditt CV i en ny version och tar bort saker som inte har med rollen att göra – eller att du anpassar format och layout efter arbetsgivarens och branschens krav. Om du är osäker på vad du ska ha med i ditt CV kan du alltid ta kontakt med arbetsgivaren för att höra mer om vad de söker och få specifika riktlinjer.

Fler tips för dig som vill finslipa ditt CV:

 • Undvik att skriva ditt CV för långt

  Den som granskar din ansökan har i regel begränsat med tid och flera ansökningar att gå igenom. Det är lätt hänt att vilja få med så mycket information som möjligt men försök begränsa texten till ungefär en A4.

 • Tänka på att matcha ditt CV med jobbet du söker

  När du ansöker till en specifik tjänst, eller skickar ditt CV till ett företag som du är intresserad av, även om de inte har en tjänst ute just nu, är det alltid viktigt att visa varför du ansöker till just den arbetsplatsen. Särskilt om du söker flera olika jobb samtidigt bör du tänka på att matcha rätt CV med rätt jobb. Lyft kompetenser och erfarenheter som matchar de krav och önskemål som står i annonsen och säkerställ att mottagaren inte upplever din ansökan som ”en bland många”.

 • Visa upp din personlighet

  Ett CV behöver inte bara vara formellt och tråkigt. Inkludera intressen eller något annat som visar vem du är som person. Se självklart till att det är relevant för jobbet du söker och tänk på att det är skillnad på att vara personlig, och att vara privat.

 • Inkludera frivilligt eller ideellt arbete

  Har du jobbat som volontär eller i en styrelse i en intresseförening? Bra, det kan visa för uppdragsgivaren att du är engagerad och har erfarenhet inom flera olika områden.

 • Använd en professionell avsändaradress

  Tänk på att använda en gmail, outlook eller personlig domän som upplevs seriös och undvik hotmail-adressen du använde 2005.