Bostadsrättspriserna i landets tre största städer strävar vidare mot nya rekordhöjder. Villapriset fortsätter däremot att vandra mer i sidled.

Februarisiffrorna från Mäklarstatistik har precis landat. Högtrycket som vilat över bostadsrättsmarknaden en längre tid, särskilt i Stockholm och Göteborg, vägrar att ge med sig.

Ett högtryck för presumtiva säljare ska tilläggas. För dem utanför bostadsrättsmarknaden är det snarare lågtryck som gäller. Med stadigt stigande priser har det gradvis blivit allt tuffare att skaffa sig en bostad med upplåtelseformen bostadsrätt på de flesta håll i landet.

Mäklarsamfundets vd, Ingrid Eiken, konstaterar att det råder ett stort köpintresse på många tillväxtorter.

– Det är en hög aktivitet i den meningen att det går snabbt för många säljare att finna köpare till de bostäder som är ute till försäljning, säger hon.

Utbudet av både bostadsrätter och villor fortsätter samtidigt att ligga kvar på en lägre nivå jämfört med motsvarande period de senaste två åren.

Både i centrala Stockholm och i centrala Göteborg fortsatte prisuppgången i förra månaden. Även med den geografiska avgränsningen Storstockholm och Storgöteborg var det uppåt i februari.

I februari noterades ännu en gång ett all time high vad gäller snittpriset för bostadsrätter i Stockholms innerstad. Den nya rekordnoteringen är 68 205 kronor per kvadratmeter.

– I den uppåtgående marknad vi har haft rätt länge nu så har det varit ett all time high på denna delmarknad de flesta månader, säger Ingrid Eiken till SvD Näringsliv.

Enligt den statistik som tagits fram exklusivt för SvD Näringslivs räkning har det noterats nytt rekord 20 av de senaste 26 månaderna i de centrala delarna av huvudstaden.

Hetast – dyrast – i innerstaden i februari, enligt statistiken, var det på Östermalm med ett genomsnittligt pris på 73 730 kronor per kvadratmeter. Därefter följer Vasastan/Norrmalm med snittpriset 70 994 kronor per kvadratmeter.

Något mindre dyrt är det på Kungsholmen och på Södermalm med kvadratmeterpriser på 65 528 respektive 65 118 kronor i förra månaden.

Villapriserna har det senaste året rört sig måttligt uppåt och den trenden består i den aktuella statistiken.

För riket som helhet är det oförändrade priser i februari på enmånadersbasis. I såväl Storstockholm som Storgöteborg ökade däremot priserna med 1 procent från januari till februari i år.

En genomsnittlig villa i riket kostar nu, enligt Mäklarstatistik, 2 457 000 kronor. Föga förvånande ligger snittpriset högre i samtliga av landets tre största städer.

I Storstockholm är medelpriset snudd på 4,3 miljoner kronor och i Storgöteborg har villapriset tagit sig över 3,4 miljonersbarriären. Något billigare är det i Stormalmö där snittvillan kostar något under 2,8 miljoner kronor.

Fritidshusmarknaden kännetecknas av små prisförändringar. Den senaste tolvmånadersperioden har priset på en genomsnittlig ”sommarstuga” ökat med 2 procent. Medelpriset hamnar på 1 436 000 kronor.

Källa: http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bostad/storstaderna-mot-nya-boprisrekord_3360446.svd