Blir du ”alltid” sjuk i början av semestern eller helgledigheten? Det kan bero på att du stressar för mycket på jobbet och att stresshormoner skjuter upp insjuknandet. Men det finns sätt att förebygga semestersjukan.

Det är inte ovanligt att elitidrottare blir förkylda efter en tävling eller en tuff träningsperiod. Detsamma kan hända människor som haft en intensiv arbetsperiod och sedan går på ledighet. Orsaken är att produktionen av det kroppsegna hormonet kortisol ökar när vi är stressade och det har en förmåga att trycka ner immunförsvaret.

– Om man har någonting framför sig, som en deadline, kan man nästintill skjuta upp ett insjuknande. Men om man sedan slappnar av börjar man få symptom, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på Previa.

Att vi blir sjuka kan också hänga ihop med att vi är mer mottagliga för smitta när vi inte är i riktig fysisk form.

– Man har kanske inte sovit optimalt och tryckt ner sitt immunförsvar med kortisolutsöndring. Åker man då direkt på semester efter jobbet och kommer ut i en miljö där man möter mycket människor är man mer sårbar.

Men det finns inga belägg för att det är särskilt vanligt att folk blir sjuka när de går på ledighet. En holländsk studie från början av 2000-talet, som omfattade 1 128 män och 765 kvinnor, visade att tre procent drabbades av trötthet, muskelvärk, illamående eller fick förkylningsliknande symptom när de blev lediga. De flesta förknippade symptomen med stress eller oförmåga att koppla bort jobbet när de var lediga. Forskarna fann också att de med stor arbetsbörda, pressade arbetsscheman och ansvarsfyllda befattningar löpte störst risk att drabbas.

Men det är arbetsgivarens uppgift att se till att de anställda inte har för mycket att göra inför en ledighet, påpekar Urban Svensson. Har man en verksamhet där många tar ledigt i juli ska man ha med det i sin årsplanering och se till att undvika arbetstoppar strax före och efter semesterperioden.

– Som kvitto på det får man förmodligen en bättre psykosocial arbetsmiljö. Vi människor får en emotionell ned- och upptrappning som gör att vi kanske inte får det här stresspåslaget som i vissa fall kan leda till att man insjuknar i förkylningssymptom eller liknande just precis när man går på semester.

Arbetstagarna kan också själva lägga sin semester så att de får tid för ned- och upptrappning. Ett sätt är att börja och avsluta semestern mitt i en arbetsvecka.

– Många tar ut hela veckor för att få en så lång sammanhållande semester som möjligt. Men det är kanske inte det bästa ur ett hälsoperspektiv. Det gör att man får en hel arbetsvecka före och efter semestern. Då är det bättre att ha en ned- och upptrappningsperiod.

Blir man ändå ofta sjuk i början av ledigheten så finns en enkel lösning, enligt Urban Svensson.

– Sjukanmäl dig! Man ska inte vara sjuk på semestern. Då ska man vila, njuta och ha det härligt. Så ser en företagshälsa på saken.

Källa: http://www.prevent.se/Arbetsliv