Vad investerare letar efter är en form av värdeökning, att den tillgången man köper ska öka i värde så den kan säljas för ett högre värde. Mycket simpelt och enkelt att förstå, för vem skulle inte vilja få mer än man själv gav? Och med dagens datorer och internet där köp- och säljavslut av olika tillgångar blir genomförda i miljon antal och mångmiljon belopp. Det är relativt enkelt att hålla kolla på vad tillgången är värd nu mot när du själv köpte den.

Men hur är det med tillgångar och prestationer som inte mäts i pengar? Så som tid? Eller till viss del kan vi den värderas då vi har reporäntan och timlön som exempel. Där reporäntan är hur mycket pengar kostar över tid och din timlön är vad du gör dig förtjänt för den arbetade timmen. De två är relativt enkla att räkna på, men det är för att någon har satt ut det värdet åt dig. Om vi talar om tid vad det är värt för dig? Och för dina investeringar?

För att ta oss in på investeringsdelen av det hela så är nog tid särklass största orsaken (tillsammans med en bra analys så klart) till att små summor har växt till stora förmögenheter. Som dom klassiska exemplen: Om du investerade X i Berkshire Hathaway för 30 år sen så hade du haft många fler X i fickan idag. Och detta stämmer, dock kan denna investeringsstrategi vara tråkig för många då den är enormt defensiv. Ett knapptryck på köpknappen sen vänta i 30 år, många skulle ha glömt att dom pengarna ens fanns. Men vad är den alternativa vinsten i denna strategi? Jo, tid! Du får tid till annat, kanske till att öka på ditt kapital, resa runt världen eller umgås med något roligare än en datorskärm.

Sen finns det dom som tycker det är roligt att sitta framför skärmen och leta efter köp- och säljsignaler dygnet runt med andra börser än Stockholms börsen då kan man med lite hjälp av koffein kan köpa och sälja 24/7 5 dagar i veckan de flesta av årets dagar. Även vad gäller tid kan man göra investeringar utanför börsen för att ”spara” tid, då tid är begränsat till att vi inte kan få mer av det är det endast möjligt att spara på den tid vi har eller öka den tid vi har i värde. Värdeökningen kan vi bara åstadkomma själva då vi bestämmer vad den är värd.

Ta som ett exempel husköp. Många gånger kollar vi på kvadratmeter priset och antal rum, hur snyggt kaklet är fogat i badrummet, om något i köket behöver bytas ut m.m. Som en ren självklarhet så är det högre kvadratpris i innerstaden än utanför staden, så för samma pris innanför som utanför så få du 25 kvadratmeter till för ett extra sovrum. Men du hamnar 20 min enkelväg längre bort från jobb, skola, vänner och andra ställen som du brukar tillbringa mycket tid på. Då blir det på en dag 40 min och på en vecka i runda slängar 3 timmar i veckan. 3 timmar transporttid extra som du skulle kunna ha lagt på sovmorgon, springtur eller vad för inte umgås med någon. Många gör här valet att ta den där extra sovrummet och det är rätt solklart, då vi inte ofta räknar efter hur mycket de där extra minuterna kostar i långa loppet. Detta kallar jag själv en investering i livskvalitet.

Så vad du än gör idag eller imorgon så har du den tid du har och kom ihåg bara du kan sätta ett värde på den. Kanske dags redan idag att börja spara in tid på diverse angelägenheter du har. Jag själv vet att studier visar att dom som har mer än 20 min per dag till jobbet är mindre lyckliga än de som reser mindre än 20 min per dag, jag vill då inte vara mindre lycklig än någon annan om jag kan göra något åt det!

Källa: Investopedia