Är du nyfiken på rollen som ekonomikonsult men har ännu inte tagit klivet? Med rätt stöttning och insikter om yrket har du alla möjligheter att lyckas med ditt nästa steg i karriären. Här listar vi skäl till varför konsultyrket passar extra bra för ekonomer och vad du kan förvänta dig av arbetsliv som ekonomikonsult.

Du är mer redo än du tror

Yrket som ekonomikonsult kan vara en fantastisk möjlighet till att utveckla din karriär och få bredare erfarenhet inom ditt område. Tvärt om vad många tror behöver du inte nödvändigtvis ha lång erfarenhet för att lyckas väl som ekonomikonsult. Självklart kräver olika roller mer eller mindre arbetslivserfarenhet men ofta kan en stark vilja att lära sig ta dig riktigt långt. Kanske känner du dig osäker på om rollen som ekonomikonsult passar på lång sikt? Rollen behöver inte vara för alltid, se det som ett spännande steg på vägen där du får möjlighet att testa olika uppdrag och arbetsgivare.

Stor efterfrågan på ekonomikonsulter

I tider av osäkerhet och omställning kan företag vara mer benägna att ta in konsulter för att få tillgång till specialistkompetens. Flexibiliteten i att anlita konsulter efter behov är en trygghet för arbetsgivaren. Därför finns det också en extra stor efterfrågan på konsulter just nu, särskilt inom ekonomi och finans. Med andra ord – går du i tankarna att testa på rollen som konsult är det nu ett gyllene tillfälle.

6 fördelar med att vara ekonomikonsult:

Utveckla dina färdigheter

Som ekonomikonsult får du ha möjlighet att arbeta inom olika branscher och med olika arbetsgivare, vilket gör att du utmanas, lär dig nya saker och kan fördjupa befintliga kunskaper snabbare. Som konsult bygger du på värdefulla färdigheter inom ekonomiyrket så som projektledning, analytisk förmåga och kommunikation

Flexibilitet

Att vara ekonomikonsult ger dig möjlighet till ett mer flexibelt arbetsliv. Du kan välja att arbeta på distans, deltid eller att ta pauser mellan uppdrag. Så kan du anpassa ditt arbete och din livsstil som du vill.

God lön

Som ekonomikonsult kan du ofta förhandla din lön och få en god ersättning för det du gör. Du kan själv påverka och ditt timpris med hänsyn till din kompetensnivå och erfarenhet. Det ger dig möjlighet att öka lönen och få en ersättning du känner dig nöjd med.

Ett varierande jobb

Konsultyrket är varierat på grund av dess bredd. Olika kunder och branscher, nya projekttyper, arbetsmetoder och utmaningar gör att arbetsvardagen sällan blir tråkig.

Bygg ditt nätverk

Att arbeta som ekonomikonsult ger möjlighet att bygga ett brett nätverk av kontakter och klienter inom olika branscher och företag. Detta kan vara värdefullt i framtiden när man söker efter nya möjligheter eller samarbeten.

Möjlighet till anställning

Om du hittar en arbetsplats där du verkligen trivs kan det finnas goda skäl att höra dig för om en fast anställning. Möjligheten att prova på varandra först är anledningen till att många företag väljer att anställa konsulter efter avslutat uppdrag – vilket kan leda till en långsiktig karriär i en organisation där du känner dig hemma.

Vad kan vara utmanande med rollen som ekonomikonsult?

Innan du kastar dig ut kan det vara en god idé att få förståelse för både för- och nackdelar med konsultyrket. Självklart finns det utmaningar med att vara ekonomikonsult, precis som det gör i alla yrken. I perioder kan det vara svårt att förutse hur mycket arbete som kommer finnas tillgängligt i framtiden eller hur länge ett uppdrag kommer pågå. För vissa leder detta till osäkerhet och stress. Samtidigt är det inte ovanligt med hög arbetsbelastning, särskilt när man arbetar på kortare projekt med strama tidsramar. En del konsulter saknar efter en tid kontinuitet i sitt arbete. Det kan vara utmanande att se sina projekt som enskilda delar och inte alltid kunna följa upp eller ha full kontroll över hela processen.

Tips: Här berättar en av våra ekonomikonsulter om hur det är att vara interimskonsult!

Få stöd från ett konsultbolag

I del av utmaningarna kan du få bra stöd genom att ta hjälp av ett konsultbolag. Ett konsultbolag ska kunna erbjuda support och vägledning och ser till så att du får tillgång till fler uppdrag. Att söka uppdrag via ett konsultbolag kan också öka trovärdigheten och professionaliteten, särskilt för dig som ny i yrkesrollen. Konsultbolaget säkerställer att du har rätt kompetens och erfarenheter för uppdraget.

Är du nyfiken på att veta mer? Kontakta oss på Clarify eller läs mer om vårt konsultnätverk här